Losos s pohankou

Copak máte v plánu zítra k obědu?

Přidávám tip na rychlé, chutné a zdravé jídlo. Losos s pohankou, zeleninou a bylinkami. Losos je zdrojem bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Pohanka obsahuje spoustu užitečných látek, je ceněna pro vysoký obsah rutinu – má léčivý účinek na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu. Pohanka obsahuje zinek, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období. Snižuje tlak, hladinu cholesterolu, zmírňuje problémy křečových žil. Důležitým prvkem je také cholin, který pomáhá regenerovat jaterní buňky po poškození např. alkoholem a také pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Pohanka je cenným zdrojem vlákniny. Aby vám pohanka chutnala, je důležitá její úprava – nejprve ji spařím vroucí vodou a krátce povařím (až se začne tvořit pěna cca 2-4 minuty), pak scedím a propláchnu studenou vodou a pak vařím v mírně osolené vodě. Dobrou chuť!

Losos s pohankou

Comments

    • admin says:

      Dobrý den Martino,
      přesně s gramáží to nebude, protože už ho dělám automaticky, ale zkusím vám popsat postup. Na tento recept potřebujete lososa, pohanku, zeleninu (použila jsem mraženou směs), bylinky, sůl, pepř a citron, ghí nebo olivový olej.
      Pohanku uvařte dle tipu, který jsem psala v příspěvku, lépe chutná ;-), mezitím na pánvi na cca lžíci olivového oleje, až je rozpálená pánev a rovnou přidejte zeleninu (olivový olej se na pánvi nesmí dlouho zahřívat, aby nepřekonal svůj práh tepelné stability), přidejte trochu soli a restujte, aby byla zelenina na skus. Pak přidejte pohanku a bylinky (používám od Sonentor Vše v zeleném) a společně ještě krátce restujte, ať se chutě promísí.
      Lososa můžete udělat buď také na pánvi restovaného nebo dělám často na páře (klasický pařáček) a k dochucení používám jen maličko soli, pepř a citron.
      Celková doba přípravy je cca 15-20 minut.
      Dobrou chuť a písněte jak vám to chutnalo.
      Kateřina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *