Losos s pohankou

Copak máte v plánu zítra k obědu?

Přidávám tip na rychlé, chutné a zdravé jídlo. Losos s pohankou, zeleninou a bylinkami. Losos je zdrojem bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Pohanka obsahuje spoustu užitečných látek, je ceněna pro vysoký obsah rutinu – má léčivý účinek na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu. Pohanka obsahuje zinek, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období. Snižuje tlak, hladinu cholesterolu, zmírňuje problémy křečových žil. Důležitým prvkem je také cholin, který pomáhá regenerovat jaterní buňky po poškození např. alkoholem a také pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Pohanka je cenným zdrojem vlákniny. Aby vám pohanka chutnala, je důležitá její úprava – nejprve ji spařím vroucí vodou a krátce povařím (až se začne tvořit pěna cca 2-4 minuty), pak scedím a propláchnu studenou vodou a pak vařím v mírně osolené vodě. Dobrou chuť!

Losos s pohankou